Jeśli całkowicie wykreślę z diety krowie mleko i nabiał, jak mam uzupełniać niedobór wapnia?



Pokarmy takie jak drobne szprotki i śledzie, migdały, mąka sojowa, orzechy brazylijskie czy szpinak zawierają więcej wapnia na 100 mg niż pełne mleko. Dodatkowe informacje zawarto w poradniku dietetycznym Food Detective™.

 


Jakie są objawy nietolerancji laktozy?



Jeśli występuje niedobór enzymu laktazy lub jego niski poziom, zdolność do wchłaniania laktozy bardzo się zmniejsza i wywołuje objawy takie jak wzdęcia, biegunka, czy bóle brzucha.

 


Co to jest nietolerancja laktozy?



Nietolerancja laktozy to niezdolność do wchłaniania do układu pokarmowego laktozy, która jest najważniejszym cukrem mleka. Laktoza fermentuje, jeśli nie jest odpowiednio wchłaniana, co wywołuje bóle brzucha, wzdęcia, burczenie w brzuchu, wzmożone wiatry i biegunkę. Laktoza jest dwucukrem, co znaczy, że jest złożona z dwu innych cukrów. Żeby laktoza była wchłaniana, musi zostać rozłożona na te dwa mniejsze cukry przez enzym zwany laktazą, obecny w wyściółce jelita cienkiego. Jeśli poziom laktazy jest zbyt niski lub całkiem jej brakuje, laktoza nie jest rozkładana i bakterie w jelicie grubym wywołują fermentację laktozy. Aktywność laktazy jest wysoka u dzieci i spada w miarę jak zmniejsza się ilość mleka w diecie. Niektórzy ludzie mają bardzo niski poziom laktazy, ale nie mają negatywnych objawów. Nie wiadomo, jaki jest tego powód. Do klinicznej diagnozy potrzebny jest test tolerancji laktozy, sprawdzenie odczynu kwaśnego stolca czy test zawartości wodoru w wydychanym powietrzu.

 


Jakie są główne białka mleka?


Białko mleka składa się z wielu różnych białek. Najważniejsza grupa białek mleka to kazeiny. Wszystkie inne białka mleka nazywa się ogólnie serwatką. Głównym białkiem serwatki w krowim mleku są beta-laktoglobulina i alfa-laktoalbumina.

 


Jeśli w teście pojawia się pozytywny wynik dla krowiego mleka, czy oznacza to, że nie toleruję laktozy?



Nie. Nietolerancja laktozy to niezdolność do trawienia laktozy, głównego cukru znajdującego się w mleku. Jest to spowodowane przez brak enzymu laktazy, produkowanego przez komórki wyściełające jelito cienkie.